Дали знаете дека УНЕСКО 2021 година ја прогласи за „Година на Јунус Емре“?

Организацијата за образование, наука и култура при Обединетите нации (УНЕСКО), во 2021 година му оддели место на одбележувањето на 700-годишнината од смртта на Јунус Емре и 2021 година ја прогласи за „Година на Јунус Емре“

1601159
Дали знаете дека УНЕСКО 2021 година ја прогласи за „Година на Јунус Емре“?

Дали знаете дека УНЕСКО 2021 година ја прогласи за „Година на Јунус Емре“?

Организацијата за образование, наука и култура при Обединетите нации (УНЕСКО), истакнатите личности кои располагаат со универзално значење или значајните историски настани во земјите членки за развивање на мирот, сфаќањето и зближувањето меѓу општествата, ги внесува како датуми за одбележување на годишнините за сеќавање и прослави на тие истакнати личности и значајни историски настани. Во тие рамки, во знак на сеќавање и прославувањето УНЕСКО во 2021 година му оддели место и на одбележувањето на 700-годишнината од смртта на Јунус Емре и 2021 година ја прогласи за „Година на Јунус Емре“. Претходно од страна на УНЕСКО во 1991 година беше одбележана и 750-годишнината од раѓањето на Јунус Емре.

Турскиот народен поет, хуманист, Јунус Емре, со неговите песни во кои ги обработува изразите како што се љубовта кон човекот и природата, толеранцијата, братството и мирот со најчист турски јазик беа притоа да прави било каква јазична, верска, расна поделба, му се обраќа на целото човештво. Со принципот „Да се гледа со исто око кон 72-ва народи“ и филозофијата којашто ја гради над универзалните човечки вредности, обезбедувајќи придонеси за светскиот хуманизам ги обединува луѓето околу заеднички вредности и со тоа стана поет надвор т.е. далеку од времето во коешто живееше и твореше.

Голем број песни на Јунус Емре се компонирани, а тие секогаш го привлекуваат вниманието и на странските уметници. Така неговата песна по име „Шербетот којшто доаѓа од Севишниот“ во 2013 година беше компонирана од страна на Кристофер Тин добитник на Греми награда и ова дело во заедничка изведба на Претседателскиот симфониски оркестар и американскиот хор Џонатан Грифит беше испеано на турски јазик.Слични вести