100 години од прифаќањето на националната химна на Турција „Химната за независност“

Денеска со гордост, понос и љубов се потсетуваме на 12 Март 1921 година, на 100-годишнината од прифаќањето на турската национална химна и на неговиот автор Мехмет Акиф Ерсој

1599712
100 години од прифаќањето на националната химна на Турција „Химната за независност“

Денеска е 12 март - Ден на прифаќање на националната химна и сеќавање на Мехмет Акиф Ерсој.

Денеска ја славиме 100-годишнината од прифаќањето на „Химната за независност“ за национална химна на Државата Република Турција.

Оваа национална химна истовремено е химна и на Турската Република Северен Кипар (ТРСК). 

Автор на националната химна е Мехмет Акиф Ерсој кој се нарекува и „Национален поет“ и „Поет на татковината“.

Турската национална химна, односно „Маршот на независноста“ за прв пат е прочитана пред Големото Народно Собрание на Турција (ТБММ) на 12 март 1921 година, во годините кога се водеше народноослободителната борба.

Како што вели и самиот Мехмет Акиф Ерсој „Да не даде Аллах овој народ да мора уште еднаш да напише национална химна.“

Денеска со гордост, почит и љубов уште еднаш се потсетуваме на 12 март 1921 година, датумот кога беше прифатена националната химна, како еден од симболите на турскиот народ.Слични вести