Турски флејтист на насловната страница на познатото списание за уметност во Италија

Булент Евџил во интервјуто за познатото списание за уметност во Италија „Фалаут“ изнесе податоци за својот развој и настапите во светот

1594237
Турски флејтист на насловната страница на познатото списание за уметност во Италија

 

Директорот на Државниот симфониски оркестар во Истанбул и флејтист, Булент Евџил се најде на насловната страница на познатото списание за уметност во Италија „Фалаут“.

Во списанието, кое вклучува интервју со Евџил, кој е прикажан како еден од водечките виртуози на флејта во светот, беа посочени концертите на уметникот во различни земји како што се Бразил, Соединетите Американски Држави и Италија и беа објавени информации за наградите што ги доби и неговиот успех.

Изјавувајќи дека дипломирал на Државниот конзерваториум на универзитетот Мимар Синан со прескокнување на година, Евџил рече дека добил награда на конкурс и право да студира во странство. Во тој период сфатил колку се важни меѓународните списанија за уметност во светот.

Евџил во интервјуто се осврнува на тоа како растел и се надоградувал во Турција, како се образувал во меѓународни училишта, изразувајќи задоволство и среќа што има можност да биде инспирација и водич за младите.

Евџил има одржано три концерти со Државниот симфониски оркестар на Сао Паоло и снимено 3 ЦД, со Италијанскиот меѓународен симфониски оркестар има настапи во седум земји, опфаќајќи ја турнејата по Далечниот исток, а исто така има остварено активности во издавањето на низа многу албуми во Турција.Слични вести