Дали знаете дека проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил фрли потпис на еден многу значаен изум?

Проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил кој е познат по своите истражувања во сферата на лекувањето на дебелината и дијабетисот, реализира изненадувачки изум во однос на метаболизмот на маснотии и калциум

1570410
Дали знаете дека проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил фрли потпис на еден многу значаен изум?
Gökhan Hotamışlıgil.jpg

Дали знаете дека турскиот научник проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил фрли потпис на еден многу значаен изум којшто ќе држи светло на лекувањето на дебелината и дијабетисот?

Проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил кој е познат по своите истражувања во сферата на лекувањето на дебелината и дијабетисот, реализира изненадувачки изум во однос на метаболизмот на маснотии и калциум, а во врска со улогата на црниот дроб на дебелината и дијабетисот. Како резултат на генетските интервенции коишто се реализирани во експериментална средина на овие нови механизми коишто се изнесени на површина, може да се поврати отпорноста на инсулин и на шеќерна болест (дијабетис).

Турскиот научник проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил ги продолжува своите работи на Универзитетот Харвард, како професор за генетика и метаболизам и шеф на катедрата за комплексни болести. Хотамишлигил досега има едуцирано голем број научници, а има примено во својата лабораторија и голем број турски студенти спремајќи ги за нивните кариери.

Турскиот научник проф. д-р Ѓокхан Хотамишлигил се оценува како еден од водечките научници во светот по прашањето на метаболичните болести.Слични вести