Турција во 2020 беше прва туристичка дестинација за Украинците

Луѓето во европските градови патуваа со авиокомпаниите кои одговараа на нивните буџети, но сега портите на Европската унија (ЕУ) се затворени

1561511
Турција во 2020 беше прва туристичка дестинација за Украинците

 

Турција и покрај епидемијата на новиот вид на коронавирус (Ковид-19) во првите  10 месеци на 2020 година беше домаќин на повеќе од 900 илјади Украинци.

Претседателката на Агенцијата за развој на туризмот во Украина, Маријана Олескив рече дека Турција Украинците во 2020 година, беше прва туристичка дестинација за Украинците

Истакнувајќи дека луѓето кои морале да се затворат во своите домови поради Ковид-19 пропуштиле да патуваат, Олескив рече:

„2021 година би можела да биде одлична можност за продажба на градски патувања за Турција. Особено за Украинците кои живеат во големите градови како што се Лавов, Одеса и Киев, градските прошетки се голем пазар. Бидејќи на луѓето им е досадно во своите земји“.

Олескив рече дека многу нејзини пријатели сега доаѓаат во Истанбул.

„Луѓето во европските градови патуваа со авиокомпаниите кои одговараа на нивните буџети, но сега портите на Европската унија (ЕУ) се затворени. Ова е можност за Турција. Кападокија беше регион за кој Украинците не знаеја многу, но во 2020 година видоа многу фотографии од социјалните мрежи и нивниот интерес се зголеми. Газиантеп, кој е на списокот на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) со своите специјалитети и вкусови, духот на регионот може да биде уште една дестинација за духот на регионот “.

Маријана Олескив потсети дека кон крајот на 2020 година имала можност да ја посети Турција и ги пренесе мерките против Ковид-19 коишто се преземени во Турција.

Во тој контекст Олескив рече:

„Преземените мерки на претпазливост и контролниот капацитет на Турција се во ред и на многу добро ниво.“Слични вести