Дали знаете дека во име на Свети Никола, познат како Дедо Мраз, во Демре во Анталија има изградено црква?

Свети Никола, кој во целиот свет е познат како Дедо Мраз, е роден во втората половина на 3-от век во Патара; Во Мира чие денешно име е Демре бил бискуп

1553732
Дали знаете дека во име на Свети Никола, познат како Дедо Мраз, во Демре во Анталија има изградено црква?
Aziz Nikola.jpg

Дали знаете дека во име на Свети Никола кој во целиот свет е познат како Дедо Мраз, во Демре во Анталија има изградено црква?

Свети Никола е роден во втората половина на 3-от век во Патара. Во Мира чие денешно име е Демре бил бискуп. Свети Никола кој бил едниот од водечките светци на голем број европски земји на чело со рускиот цар, бил многу сакан и во Америка, па дури се сметал и како еден од светците кои го штитат Њујорк.

По смртта на Свети Никола жителите на Мира изградиле црква во негово име и овде го поставиле неговиот лахит. Оваа црква која со својата архитектура и својот стил е најзначајниот споменик на средно-византискиот период, со оштетувањето со текот на времето била поправена поради што носи и траги на различни периоди. И покрај тоа што биле изградени илјадници цркви во име на Свети Никола кој се смета за најголем заштитник на сиромашните и на децата сираци, црквата Ноел Баба т.е. црквата Дедо Мраз која се наоѓа во Демре со својата историја располага со беспримерно место.

И покрај тоа што некои трговци-криумчари кои за време на крстоносните походи дошле овде ги украле неговите коски и ги однеле во Бари (Италија), останатите коски сѐ уште се чуваат во музејот во Демре. Во археолошките ископувања коишто продолжуваат се вадат голем број драгоцени дела коишто и припаѓаат на црквата Дедо Мраз (Ноел Баба). Овие дела коишто се вадат им се прикажуваат на посетителите внатре во црквата којашто денеска се користи како музеј.Слични вести