Турција меѓу првите 10 во светот од аспект на бројот на странските студенти

Бројот на меѓународни студенти кои оваа година студираат во Турција изнесува над 200 илјади

1540535
Турција меѓу првите 10 во светот од аспект на бројот на странските студенти

 

Според податоците на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) за 2018 година, Турција со 125.138 студенти во високото образование има најмногу меѓународни студенти во светот и беше на 10-то место во земјата.

Многу европски земји на списокот останаа зад Турција.

987.000 од 5.571.402 меѓународни студенти во светот студираат на високообразовни институции во Соединетите Американски Држави (САД).

По САД, со 452.000 студенти следеа Англија и Австралија со 444 илјади студенти.

Претседателот на Советот за високо образование (ЈОК) Јекта Сарач кој ја сподели информацијата дека бројот на меѓународни студенти кои оваа година студираат во Турција изнесува над 200 илјади рече дека целта за следната година со виртуелни саеми и промотивни активности, да достигне 220 илјади студенти.Слични вести