Списанието „Тајм“ за прв пат избра „Дете на годината“

Гитањали Рао, измисли нови технологии во голем број области, вклучувајќи уред кој може да идентификува олово во вода за пиење и апликација што користи вештачка интелигенција за откривање на компјутерско малтретирање

1540034
Списанието „Тајм“ за прв пат избра „Дете на годината“

Списанието „Тајм“ за прв пат избра „Дете на годината“.

Според веста на „Спутник“, детето родено во 2005 година уште отсега се смета за важен научник и пронаоѓач.

Гитањали Рао, во американската држава Колорадо, измисли нови технологии во голем број области, вклучувајќи уред кој може да идентификува олово во вода за пиење и апликација што користи вештачка интелигенција за откривање на компјутерско малтретирање, како и продолжување на апликацијата Chrome.

Изборот „Дете на годината“ беше остварен од страна на комитетот предводен од комичарот/ТВ водител Тревор Ноа и младите. Комитетот утврди пет финалисти од 5000 кандидати. Рао беше избрана како прва меѓу финалистите.

Во интервјуто за актерката Анџелина Џоли, Рао рече: „Не изгледам како типичен научник. Научниците што ги гледам на ТВ се обично стари и бели мажи “.

Наведувајќи дека се надева дека ќе може да ги инспирира другите да излезат со идеи за „решавање на светските проблеми“,Рао рече:

„Сакам да ја ширам оваа порака: Ако јас можам, ти можеш и секој може“.

Списанието „Тајм“ во 1927 година, почна да ја доделува наградата „Маж на годината“ а подоцна ја ажурираше како личност на годината, додека годинава за прв пат избра дете на годината.

Минатата година, 16-годишната активистка за клима Грета Тунберг од страна на списанието „Тајм“беше  беше прогласена за најмлада „Личност на годината“.Слични вести