Дали знаете дека во процесот на глобалната епидемија Музејот Троја во виртуелна средина го посетија приближно еден милион посетители?

Исто како и во голем број земји во светот можат да се остварат прошетки на музеи со апликации на виртуелна посета и во Турција

1537289
Дали знаете дека во процесот на глобалната епидемија Музејот Троја во виртуелна средина го посетија приближно еден милион посетители?
troya müzesi.jpg

Дали знаете дека во процесот на глобалната епидемија Музејот Троја во виртуелна средина го посетија приближно еден милион посетители?

Исто како и во голем број земји во светот можат да се остварат прошетки на музеи со апликации на виртуелна посета и во Турција. Едниот од нив е и Музејот Троја кој се наоѓа во античкиот град Троја, со 5.000 годишно минато, кај градот Чанаккале.

Музејот Троја кој во периодот пред пандемијата не располагаше со апликација за виртуелна посета, 10 дена по прогласувањето на глобална епидемија т.е. пандемија, од страна на Министерството за култура и туризам е отворен за посета во виртуелна средина.

Виртуелниот музеј којшто е формиран за посетување на Музејот Троја во виртуелна средина на интернет, до денеска е посетен од страна на приближно еден милион лица.

Освен Музејот Троја, можат да се прошетат голем број места (музеи) на Министерството за култура и туризам како Музејот на Анадолските цивилизации, Музејот Ефес, Ентографскиот музеј во Анкара, Музејот на мозаици Зеугма, Музејот на Анталија, Археолошкиот локалитет Ѓобеклитепе.

Овие музеи можат да се прошетат на интернет адресата www.sanalmuze.gov.trСлични вести