Дали знаете дека браната Ататурк на реката Еуфрат во југоисточна Анадолија е најголемата брана на Турција и на Европа?

Браната Ататурк која е изградена на реката Еуфрат помеѓу градовите Адијаман и Шанлиурфа, почна да се гради во 1983 година

1530885
Дали знаете дека браната Ататурк на реката Еуфрат во југоисточна Анадолија е најголемата брана на Турција и на Европа?
atatürk barajı.jpg
ataturk baraj golu.jpg

Дали знаете дека браната Ататурк којa е изградена на реката Еуфрат во југоисточна Анадолија е најголемата брана на Турција и на Европа?

Браната Ататурк е изградена на реката Еуфрат помеѓу градовите Адијаман и Шанлиурфа. Почна да се гради во 1983 година.

Браната која е изградена за производство на енергија и наводнување, со полнење на камења и земја од 84,5 милиони кубни метри и од аспект на обемот на полнење е во состојба на шеста по големина брана на светот. И хидроелектричната централа е петтата најголема хидроелектрична централа во светот. Таа e во состојба да може самата да обезбедува 20 отсто од произведената енергија во хидроелектричните централи во Турција.

Телото на оваа огромна, џиновска брана, која е во целост дело на турските работници и инженери, било изградено за кусо време од само 80 месеци. Во вештачкото езеро со површина од 817 квадратни километри коешто е формирано со изградбата на оваа брана, се организира фестивал на спортови на вода и спортистите можат да се натпреваруваат меѓусебно во спортски категории како едрење, СКУБА и пливање. Освен тоа се користи и ферибот со транспортна цел. Браната истовремено му обезбедува значаен извор на локалниот народ и од аспект на риболовот.Слични вести