Во Ајдин откриени археолошки остатоци на бедеми од пред 1 600 години

Во рамките на стражувањата беа откриени остатоци на бедеми долги 6,5 метри, широки 1,20 метри, високи 2,20 метри.

1476605
Во Ајдин откриени археолошки остатоци на бедеми од пред 1 600 години

Во рамките на сондажните истражувања во Ајдин пред да започнат градежните активности, беа откриени археолошки остатоци на бедеми кои датираат од пред околу 1 600 години.

Пред да започнат градежните активности во населбата Кемер во оптината Ефелер кај Ајдин, екипитите на Дирекцијата на музејот на Ајдин извршија површински и сондажни истражувања.

Во рамките на стражувањата беа откриени остатоци на бедеми долги 6,5 метри, широки 1,20 метри, високи 2,20 метри. Според првите претпоставки, остатоците на бедемите датираат од пред околу 1 600 години.Слични вести