Првиот „Музеј на мраз Ата“ на Турција се отвори во Ерзурум

На посетителите на музејот им се пружа визуелно шоу во придружба на звук, светлост и музика

1456431
Првиот „Музеј на мраз Ата“ на Турција се отвори во Ерзурум
buz müzesi1.jpg
buz müzesi2.jpg
buz müzesi3.jpg

Во чест на 15 јули, Денот на демократијата и националното единство, во Ерзурум се отвори првиот „Музеј на мраз Ата“ на Турција.

Подготовките за отворањето на „Музејот на мраз Ата“ траеја 18 месеци. Музејот се отвори под покровителство на Факултетот за ликовни уметности во заедничка соработка меѓу Ататурковиот Универзитет и Агенцијата за развој на североисточна Анадолија (КУДЕКА).

„Музејот на мраз Ата“ е прв музеј на мраз на Турција.

Во рамките на муејот чија температура изнесува -5 степени, во чии рамки 12 месеци ќе се прават и ќе бидат изложени скулптури од мраз, се наоѓаа 8 машини за правење мраз, 16 машини за калапи за мраз, 400 метри квадратни изложбен простор.

На посетителите на музејот им се пружа визуелно шоу во придружба на звук, светлост и музика.Слични вести