Нури Џејлан претседател на жирито на Меѓународниот филмски фестивал за миграција

Филмовите ќе се натпреваруваат во две категории и тоа „Меѓународен долгометражен филм“ и „Меѓународен краткометражен филм“

1430399
Нури Џејлан претседател на жирито на Меѓународниот филмски фестивал за миграција

Познатиот турски режисер Нури Џејлан ќе биде претседател на жирито на Меѓународниот филмски фестивал за миграција кој се организира под покровителство на Претседателството а со поддршка на Генералната дирекција за управување со миграциите при МВР и Министерството за култура и туризам и ќе се одржи онлајн од 14 до 21 јуни.

Нури Џејлан ќе биде претседател на Меѓународниот филмски фестивал за миграција кој под покровителство на Претседателството а со поддршка на Генералната дирекција за управување со миграциите при МВР и Министерството за култура и туризам ќе се одржи онлајн од 14 до 21 јуни.

На фестивалот на кој ќе се прикажат над 50 филмови, истовремено ќе биде домаќин на стотици домашни и странски кинематографи, претставници на печатот, невладини организации и академици.

Прикажувањето на филмовите на фестивалот ќе се одржи исто како на претходните нормални фестивали, со објавување точен датум и час во кои ќе се прикажат филмовите.

Жирито составено од угледни меѓународни и домашни претставници и мајстори на кинематографскиот сектор ќе се соберат да ги определат и изберат најдобрите филмови и сценарија.

Познатите филмски имиња од светот, на Меѓународниот филмски фестивал за миграција ќе ги споделат своите исуства со гледачите.

Во рамките на манифестацијата на која ќе учествуваат ограничен број на учесници, со учество на режисери, актери и професионални работници од секторот, исто така ќе се одржат и мастерклас едукативни и тренинг програми, работилници и панели.

Филмовите кои биле прикажани во последните 5 години во светот и Турција и кои добиле награди на значајни фестивали, ќе се натпреваруваат во две категории и тоа „Меѓународен долгометражен филм“ и „Меѓународен краткометражен филм“.

На крајот на натпреварот, за „најдобар долгометражен филм“ ќе се додели награда од 15 илјади евра, за „најдобар краткометражен филм“и „најдобро иснпиративно сценарио“ награда од 5 илјади евра.

На натпреварот во категорија краткометражен филм „Ист брод“ (Same Boat) кој исто така ќе се одржи во рамките на манифестацијата ќе се додели награда од илјади евра.

Фестивалот на кој ќе се прикажат над 50 филмови, истовремено ќе биде домаќин на стотици домашни и странски кинематографи, претставници на печатот, невладини организации и академици.

Прикажувањето на филмовите на фестивалот ќе се одржи исто како на претходните нормални фестивали, со објавување точен датум и час во кои ќе се прикажат филмовите.

Жирито составено од угледни меѓународни и домашни претставници и мајстори на кинематографскиот сектор ќе се соберат да ги определат и изберат најдобрите филмови и сценарија.

Познатите филмски имиња од светот, на Меѓународниот филмски фестивал за миграција ќе ги споделат своите исуства со гледачите.

Во рамките на манифестацијата на која ќе учествуваат ограничен број на учесници, со учество на режисери, актери и професионални работници од секторот, исто така ќе се одржат и мастерклас едукативни и тренинг програми, работилници и панели.

Филмовите кои биле прикажани во последните 5 години во светот и Турција и кои добиле награди на значајни фестивали, ќе се натпреваруваат во две категории и тоа „Меѓународен долгометражен филм“ и „Меѓународен краткометражен филм“.

На крајот на натпреварот, за „најдобар долгометражен филм“ ќе се додели награда од 15 илјади евра, за „најдобар краткометражен филм“и „најдобро иснпиративно сценарио“ награда од 5 илјади евра.

На натпреварот во категорија краткометражен филм „Ист брод“ (Same Boat) кој исто така ќе се одржи во рамките на манифестацијата ќе се додели награда од илјади евра.Слични вести