29 мај, Ден на освојувањето на Истанбул

Во 1453 година, османлискиот султан Мехмет Втори Освојувачот со голема војска изврши опсада на Истанбул,

1425437
29 мај, Ден на освојувањето на Истанбул

Османлиската империја, суштинското проширување на своите територии и зајакнувањето го оствари со освојувањето на Византиските територии.

Како резултат на освојувањата остварени во Анадолија и Румелија, териториите на Византија беа сведени на териториите на само еден град-држава. Тоа беше Истанбул.

Во 1453 година, османлискиот султан Мехмет Втори Освојувачот со голема војска изврши опсада на Истанбул, бидејќи градот кој се наоѓаше во рацете на Византија, претставуваше голема закана за Османлиската држава.

По долгата опсада, Османлиската војска како резултат на технологијата и топовите што ги користеше, на 29 мај 1453 година го освои Истанбул. На тој начин Истанбул стана новата престолнина на Османлиите. Освојувањето на Истанбул го оконча Средниот век и започна Новиот век. Овој чин длабоко ја промени историјата на светот, а исто така беше причина и за започнување на реформите и ренесенсата на Запад.Слични вести