Отворен 71. Саем на книгата во Франкфурт во Германија

На саемот кој оваа година се организира по 71. пат под слоганот „Идеи кои го придвижуваат светот“ и учествуваат 7.450 издавачки куќи од 104 земји меѓу кои се наоѓа и Турција

1289360
Отворен 71. Саем на книгата во Франкфурт во Германија

Отворен Саемот на книгата во Франкфурт во Германија кој се оценува како најголем пазар на книгата на светската издавачка индустрија.

На саемот кој оваа година се организира по 71. пат под слоганот „Идеи кои го придвижуваат светот“ и учествуваат 7.450 издавачки куќи од 104 земји.

На овој најголем саем на книги во светот, Турција под покровителство на Министерството за култура и туризам и Истанбулската трговска комора (ИТО) е претставувана со повеќе од 40 издавачки куќи од кои 28 се поединечни.

Во рамките на саемот, на националниот штанд на Турција пак, кој што е отворен за развивање на можностите на соработка во сферите на афирмирањето на турската култура и книжевност и издаваштвото, им се одделува место на приближно 13 илјади дела.

Саемот на книгата во Франкфурт оваа година се очекува да биде посетен од страна на над 200 илјади читатели, посетители, а учествуваат водечките фирми на светската медиумска индустрија.

Саемот ќе може да се посети до 20 октомври.Слични вести