Дали знаете 33/2019

Првиот мост со чаршија во светот Ирганди е изграден во градот Бурса во 1442 година од страна на Хоџа Муслихиддин, синот на Иргандили Али

1257560
Дали знаете 33/2019

Дали знаете дека првиот мост со чаршија во светот е мостот Ирганди во градот Бурса, во Турција?

Првиот мост со чаршија во светот Ирганди е изграден во градот Бурса во 1442 година од страна на Хоџа Муслихиддин, синот на Иргандили Али. Другите три од овие мостови со чаршија на кои што им нема слични во светот, се наоѓаат во градовите Флоренција и Венеција во Италија и во градот Ловеч во Бугарија.

Мостот со чаршија Ирганди е изграден на реката Ѓокдере и ги поврзува населените места Османгази и Јилдирим во градот Бурса. Е реставриран согласно историското ткиво и е отворен за посетителите.

Денеска овој мост е домаќин на еснафите занаетчии кои ги изработуваат и презентираат најубавите примери на рачна изработка од изработка на седеф до порцелан и керамика. 

Мостот со чаршија Ирганди се наоѓа меѓу местата кои што се посетуваат и од страна на туристите кои доаѓаат во градот Бурса.
 Слични вести