На денешен ден, 12 август

На денешен ден 1964 година, почина британскиот писател Јан Флеминг кој со книгите кои што ги напиша го запозна светот со карактерот, односно е творец на јунакот „Џејмс Бонд“

1251479
На денешен ден, 12 август

... На денешен ден, 12 август 1914 година, за време на Првата Светска војна Велика Битанија и објави војна на Австро-унгарија.  

... На денешен ден 1954 година, војниците на Обединетите нации (ОН) почнаа да се повлекуваат од Кореја.

... На денешен ден 1960 година, беше лансиран во вселената првиот американски 
комуникациски сателит Еко 1.  

... На денешен ден 1964 година, Јужна Африка поради нејзините расистички политики беше
дисквалификувана од Олимписките игри.

... На денешен ден 1964 година, почина британскиот писател Јан Флеминг кој со книгите кои
што ги напиша го запозна светот со карактерот, односно е творец на јунакот „Џејмс Бонд“.

... На денешен ден 1964 година, на повик на Светот за безбедност на Обединетите нации
(СБ на ОН) Турција стави крај на своите џет летови над Кипар. Советот донесе одлука да се
формира тампон зона со мировни сили помеѓу двете заедници на островот.

... На денешен ден 1985 година, на панината Огура се сруши патничкиот авион на јапонската
авиокомпанија кој леташе од главниот град Токио за градот Осака. Во несреќата животот го загубија 520 од вкупно 524 лица кои се наоѓаа во авионот.

... На денешен ден 1990 година, откако Ирак го окупира Кувајт на владата од страна на Големото Народно Собрание на Турција (ТБММ) и беше одобрена надлежност да ги стави на располагање Турските вооружени сили (ТВС) и ако затреба да му објави војна на Ирак.

... На денешен ден 2000 година, во Баренцовото Море потона руската подморница Курск. Во несреќата животот го загубија 112 членови на екипажот. 
 Слични вести