Недела на Турција во Загреб

Во текот на програмата ќе бидат изложени турските специјалитети, турски шербети и кафе.

1201199
Недела на Турција во Загреб

Во рамките на активностите и манифестацијата што ќе се одржи од 15 до 18 мај во Загреб ќе се промовира локалитетот Ѓобеклитепе кај Шанлиурфа кој е познат со првите храмови во историјата.

Во рамките на манифестацијата „Недела на Турција“ што секоја година се организира од страна на Институтот Јунус Емре под различна тема, годинашнава манифестација е посветена на локалитетот Ѓобеклитеше. Манифестацијата ќе се одржи под наслов „Ѓобеклитепе: Човекот и животот“.

Домаќин на годинашнава манифестација „Недела на Турција“ е Загреб.

Во рамките на манифестацијата „Недела на Турција“, во позначајните културно историски простори на Загреб ќе се одржат разговори, изложби, концерти и работилници посветени на турската култура и уметност.

Во текот на програмата ќе бидат изложени турските специјалитети, турски шербети и кафе.Слични вести