Турција по петти пат стана членка на Советот на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ)

На одржаните избори за членство во Советот на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ) на 5 ноември 2018 година во Дубаи Турција со гласовите на 146 земји по петти пат стана членка на ИТУ

1083590
Турција по петти пат стана членка на Советот на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ)

Турција по петти пат се стекна со право на членство во Советот на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ).

Во објавеното соопштение од турското министерство за надворешни работи се потсетува дека на 5 ноември 2018 година во Дубаи беа одржани изборите за членство во Советот на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ), која инаку е специјализирана организација на Обединетите нации (ОН) која има за цел да ја воспоставува координацијата помеѓу комуникациските мрежи и услуги во глобални димензии. 

Во соопштението се вели следното: „На изборите Турција го доби гласот на 146 земји и по петти пат се стекна со право на членство во Советот на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ).“

Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ) е формирана во 1865 година под името Меѓународна телеграфска унија со 20 основачки земји членки меѓу кои се наоѓа и Турција.

Во 1947 година е дојдена во состојба на експертска организација која делува во склопот на Обединетите нации (ОН) во својство на физичко лице со меѓународно право.

 Слични вести