Стартува одбележувањето на Победата на Малазгирт

Победата на Малазгирт е првата влезна порта на Турците во Анадолија

1036770
Стартува одбележувањето на Победата на Малазгирт
malazgirt zaferi.jpg
malazgirt zaferi.jpg

Свечено стартува одбележувањето на 947-та годишнина од Победата на Малазгирт во месноста Ахлат кај Битлис.

Програмата на свеченото одбележување на годишнината од Победата на Малазгирт се одржува под покровителство на претседателот Реџеп Тајип Ердоган на површина од 400 хектари на локацијата Черхо.

Пораката што ќе ја упати претседателот Ердоган во недела во врска со критичната состојба во која се наоѓа земјава наспроти валканите игри ќе биде многу значајна.

Подготовките на просторот каде што се одржува манифестацијата под покровителство на Стрелачката фондација траеја скоро 8 месеци. Покрај Големиот шатор на локацијата Чархо на површина од 400 хектари беа формирани и 40 шатори од козји влакна во кои се презентирани домашни производи. Во недела на просторот на локацијата Чархо ќе се одржат низа традиционални манифестации.Слични вести