Нова категорија во наградата Оскар

Трета и најзначајната измена се однесува на додавањето на категоријата „Најпопуларен филм кој постигна извонреден успех“

1029112
Нова категорија во наградата Оскар

Измени во наградата Оскар која од страна на Академијата за филмски уметности и науки (АМПАС) се доделува за најдобар филм.

Според изјавите на претседателот на Академијата Џон Бејли и главниот извршен директор Даун Хадсон, во рамките на 91-то доделување на наградата Оскар беа извршени три значајни измени.

Првата од нив е ограничување на програмата на три часа, втората – манифестацијата да се организира порано од предвидениот датум; трета и најзначајната измена се однесува на додавањето на категоријата „Најпопуларен филм кој постигна извонреден успех“.

На тој начин, од последното додавање на новата категорија анимиран филм во 2001, ќе се зголеми бројот на наградите Оскар кои се доделуваат.Слични вести