Од 1.до 2. март Светски исламски форум во Истанбул

Темата на овогодишниот 8'ми по ред форум ќе биде „ Световен авторитет и интеграцијата во теоријата и практиката“

918604
Од 1.до 2. март Светски исламски форум во Истанбул

Од 1.до 2. март во Истанбул ќе се одржи 8. Светски исламски форум.

Темата на овогодишниот 8'ми по ред форум ќе биде „ Световен авторитет и интеграцијата во теоријата и практиката“.Паралелно со форумот ќе се одржат и два самита и тоа Светски самит на жените муслиманки и Светски самит на муслиманската младина.

Самитите ќе бидат пропратени со три симпозијума и тоа : „Истанбулски награди на исламскиот свет “,  „9. Светски исламски форум за сениори“  и „Административното раководење на духовниот живот во Османлиската држава“ .

Програмата ќе биде збогатена со неколку претстави и културно уметнички активности како што се „Учење Куран“ , изложба на слики сликани според ебру техниката, Танц на дервишите и малезиски боречки вештини.

На овој собир во глобални рамки се поканети истакнати личности од политичкиот, духовниот,филозофскиот и културниот свет од сите муслимански држави.

 Слични вести