Во Косово отворена изложба под наслов „Јазикот на анадолските мотиви“

Во Приштина отворени курсеви за ткаење килими и теписи

728575
Во Косово отворена изложба под наслов „Јазикот на анадолските мотиви“

На изложбата „Јазикот на анадолските мотиви“ која беше отворена од страна на Институтот Јунус Емре се изложени копии на 23 килими и теписи од музеите. Изложбата ќе трае 15 дена.

Амбасадорот на РТ во Приштина Кивилџим Килич во говорот на свеченото отворање на изложбата во трговскиот центар Алби Мал во Приштина рече дека на курсевите за ткаење килими кои се одржаа од страна на женските здруженија во Џаковица и Глоговац и на кој учествуваа 40 жени, група од нив на доедукација ќе бидат испратени во Турција.

Амбасадорот Килич потенцираше дека доедукацијата на жените кои учествуваа на курсевите ќе се оствари од страна на општините Карабук и Баликесир Кареси.

Изработката на килимите и теписите ги одразува чувствата, спомените и вредностите на луѓето од периодот кога биле изработени. Мотивите, материјалите и начинот на употреба од страна на лицата ги одразуваат заедничките карактеристики на општествата. Нашите жени во минатото на килимите ги одразија своите чувства и љубов, рече Килич.Слични вести