Турското радио слави 90 години од своето постоење

По повод одбележувањето на 90 годишнината од постоењето на Радиото во Бурса и во Измир се приредуваат „Денови на Радиото“.

725933
Турското радио слави 90 години од своето постоење

Турското радио слави 90 години од своето постоење

По повод одбележувањето на 90 годишнината од постоењето на Радиото во Бурса и во Измир се приредуваат „Денови на Радиото“.

Деновите на радиото ќе бидат проратени со концерти на турска народна музика која ќе ја исполнат солисти и ансамбли на Радиото.

На свеченостите присуствуаше генералниот директор на ТРТ Турската Радио и Телевизија Шенол Ѓока кој во својот свечен говор истакна: Радиото со текот на времето се претвори во дел од нашиот живот и во наше секојдневие. Радиото иаку не полку популарно како телевизијата сепак и денес го зачува своето место,така да се надевам дека ќе биде незаменливо средство за комуникација,забава,разонода и информирање и во иднина.

Радио автобусот кој нон стоп емитува емисии 90 часа без прекин во рамките на Деновите на Радиото емитуваше од Анталија, Мерсин, Дијарбакир, Ерзурум, Трабзон, Истанбул, и како последно деновиве во Бурса и Измир.

Деновите на радиото ќе завршат со пригодна свеченост во Измир на 7 мај во недела.

 Слични вести