8 март меѓународен празник на жените

Нека биде тоа само еден ден во годината, но и тој еден ден нека помине во знакот на жените, на тоа колку тие му значат на секое општество

687000
8 март меѓународен празник на жените

Денес светот го празнува 8 март,меѓународниот празник на жените.

Насекаде во светот постојат жени жртви на полова дискриминација, па дури и насилие. Секојдневно сме сведоци на несовесно па дури и нечовечно однесување кон жените, на вербално и физичко навредување и понижување. За жал дел од мажите својата физичка надмоќ ја користи против жените.

За да бидат подеднакво почитувани и третирани од страна на мажите, жените и денес во 21 век треба да водат вистинска борба за своите права, за еднаквост и за својот дигнитет.

Нека биде тоа само еден ден во годината, но и тој еден ден нека помине во знакот на жените, на тоа колку тие му значат на секое општество.Слични вести