Пјотр Павленски од од Франција ќе бара политички азил

Против уметникот Павленски во Русија е поднесена тужба за сексуална злоупотреба со барање казна затвор од 10 години

653185
Пјотр Павленски од од Франција ќе бара политички азил

Рускиот перформанс-уметник Пјотр Павленски кој д страна на светското јавно мнение е познат со радикалните активности од Франција ќе бара политички азил.

Адвокатот на уметникот Ала Чевелкина во интервјуто за француското списание „ L'Express“ рече дека на 14 јануари заедно со сопругата на клиентот - уметник Оксана Чалигуина и нивнинте две деца престојувале во посета на Парис и се подготвуваат за доставување барање за политички азил.

Против наведениот уметник во Русија е поднесена тужба за сексуална злоупотреба со барање казна затвор од 10 години. Уметникот ги одби овие тврдења и обвинувања.

По судењето на членовите на групата „Pussy Riot“ и нивното казнување, уметникот Павленски кој реагираше со кревање на усните, со цел да го привлече вниманието на светската јавност дека претседателот Владимир Путин државата ја претворил во полициска држава, пред Црвениот плоштад се закова со клинци.Слични вести