Денес во Коња започнува комеморацијата по повод 743 годишнина од смртта на Хазрети Мевлана

Во рамките на 11 дневната програма ќе се одржат 105 програми

625385
Денес во Коња започнува комеморацијата по повод 743 годишнина од смртта на Хазрети Мевлана

Денес во Коња започнува комеморацијата по повод 743 годишнина од смртта на големиот турски мислител, поет и суфист Хазрети Мевлана.

Во рамките на 11 дневната програма ќе се одржат 105 програми.

Комеморативните манифестации ќе започнат со „будење на кандилот“ и „марш на љубовта и единството“.

Во придружба на воениот оркестар Мехтеран на Генералштабот гостите ќе го посетат турбето на Хзрети Мевлана и ќе се молат за неговата душа.

ВО рамките на манифестацијата ќе се доржат низа панели, театарски изведби, изложби, рецитали, концерти на суфиска мистична музика.

Сите оние кои што сакаат да учествуваат на изведбата Сема, картите ќе можат да ги купат преку следната веб адреса: ebilet.konyakultur.gov.tr.Слични вести