Во Струга започнаа 55-те Струшки вечери на поезијата

Годинашниов Златен венец“ ќе и биде врачен на канадската поетеса Маргарет Етвуд

558870
Во Струга започнаа 55-те Струшки вечери на поезијата

На фестивалот на поезијата кој започна со читање на песната „Т’га за југ“ на Константин Миладинов и палење на факелот на фестивалот учествуваат 32 поети од 30 различни земји.

Министерката за култура на РМ Елизабета Канческа-Милевска во говорот на свеченото отворање рече дека фестивалот има големо значење од аспект на изнесување на вредностите на поезијата на сите јазици и дека поезијата го фали универзалниот сон на човештвото кое истакнува дека поезијата ќе го спаси светот.

Директорот на фестивалот Мите Стефановски истакна дека 55 години на Струшки вечери на поезијата беа прочитани над 100 стихови на 5 илјади поети од целиот свет.

Директорот Стефановски рече дека годинашнава награда „Златен венец“ ќе и биде врачена на канадската поетеса Маргарет Етвуд.Слични вести