Срцето на Сараево за турскиот филм Албум

Филмот Албум на режисерот Мехмет Џан Мертоглу ја доби наградата за најдобар долгометражен филм

556150
Срцето на Сараево за турскиот филм Албум

Турскиот филм Албум ја доби гранд при наградата Срцето на Сараево на овогодишниот сараевски филмски вестивал што се одржа по 22 пат.

Филмот Албум на режисерот Мехмет Џан Мертоглу ја доби наградата за најдобар долгометражен филм.

За најдобар документарен филм беше прогласен документарниот филм А Мере Бреатх, а за најдобар кусометражен филм, Транзитион.

За најдобра машка улога беше награден Џорџ Вису за улогата во филмот Догс,а за најдобра женска улога Ирена Иванова за улогата во филмот Гадес.

Специјалната награда на жирито на фестивалот ја доби Ралица Петрова од Бугарија за филмот Гадес.

Познатиот холивудски актер Роберто де Ниро кој што беше почесен гостина на 22. Сараевски филсмки фестивал ја доби наградата за животно дело од специјалното жири на фестивалот.

 Слични вести