Целиот универзитетски свет е сплотен и единствен во одбраната на демократијата

Денес седница одржа Државниот совет за високо образование

532020
Целиот универзитетски свет е сплотен и единствен во одбраната на демократијата

Денес седница одржа Државниот совет за високо образование.

На седницата учествуваа ректори на сите државни и приватни универзитети во Турција.

Претседателот на Државниот совет за високо образование (ЈОК) професор доктор Мехметали Јекта Сарач го свика советот по неуспешниот обид за државен преврат во земјава.

На седницата беше разгледана ситуацијата после неуспешниот преврат, како и мерките што се или ќе бидат преземени против терористичката организација ФЕТО.

Од седницата произлезе соопштение во кое се истакнува следното:

Нема да се дозволи оваа терористичка организација и паралелна структура во државните институции да се вгнезди во универзитетите и да ги блокира научните и технолошките достигнувања.

Целиот универзитетски свет е сплотен и единствен во одбраната на вољата на народот и демократијата.Слични вести