ТРТ и донираше на БХРТ модерна телевизиска технологија

Турската радио-телевизија ТРТ и донираше на Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ комплетна опрема за едно дигитално студио и репортажно возило за директен пренос во износ од приближно 500 илјади евра

517056
ТРТ и донираше на БХРТ модерна телевизиска технологија

Турската радио-телевизија ТРТ и донираше на Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ комплетна опрема за едно дигитално студио и репортажно возило за директен пренос.

Опремата во вредност од приближно 500 илјади евра која беше однесена од Турција во рамките на потпишаниот протокол за соработка во март минатата година помеѓу двете информативни куќи, беше предадена во зградата на Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ во Сараево.

Генералниот директор на Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ Белмин Карамехмедовиќ укажувајќи на значењето на помошта рече: „Беше фрлен чекор од крајно големо значење за да би можела Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ да ја продолжи својата работа. Голема благодарност до генералниот директор на ТРТ Шенол Ѓока кој вложи голем труд во доделувањето на оваа помош.“

Заменик генералната директорка на Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ Џенита Јусуфбеговиќ истакна дека на репортажното возило за директен пренос дониран од страна на ТРТ можат да се постават 8 камери со широк агол.

„Благодарение на ова репортажно возило ќе можеме да ги емитуваме натпреварите во живо и да емитуваме емисии во живо од концерти, манифестации и други настани.“ - рече Џенита.

Велејќи дека ТРТ додели помош и во неопходна опрема за целосно опремено дигитално студио, Џенита додаде дека благодарение на оваа помош Радио-телевизијата на Босна и Херцеговина БХРТ ќе емитува многу подобри емисии.Слични вести