5 илјади годишната коска ќе ја осветли историјата на Анадолија

По ДНКА анализата на слепоочната коска стара 5 илјади години пронајдена за време на ископувањата на археолошкиот локалитет Јешилова кај градот Измир чија историја се протега до пред 8.500 години ќе биде осветлена историјата на Анадолија

488263
5 илјади годишната коска ќе ја осветли историјата на Анадолија

5 илјади годишната коска ќе ја осветли историјата на Анадолија...

Земен примерок од ДНК од слепоочната (темпорална) коска стара 5 илјади години пронајдена за време на ископувањата на археолошкиот локалитет Јешилова кај градот Измир чија историја се протега до пред 8.500 години.

По ДНКА анализата се очекува да се достигне до значајни податоци во врска со историјата на Анадолија.

Шефот на ископувањата професор Зафер Дерин истакна дека целта на ископувањата во ареолошкиот локалитет Јешилова не е само да бидат откриени археолошки остатоци туку пред се се има за цел да се придонесе кон научните истражувања.Слични вести