Скијачкиот центар на Ерџијес: Алпите на Турција

Планината Ерџијес кај градот Кајсери со инвестицијата во износ од 200 милиони евра која што е реализирана во рамките на проектот за зимски спортови и туристички центар Ерџијес успеа да влезе меѓу најзначајните скијачки центри во светот

477254
Скијачкиот центар на Ерџијес: Алпите на Турција

Скијачкиот центар на Еџијес станува Алпи на Турција...

Планината Ерџијес кај градот Кајсери со својот врв висок 3.917 метри кој допира до облаците и секогаш со снежен врв, со инвестицијата во износ од 200 милиони евра која што е реализирана во рамките на проектот за зимски спортеви и туристички центар Ерџијес успеа да влезе меѓу најзначајните скијачки центри во светот.

На скијачкиот центар Ерџијес се наоѓаа 5 механички постројки кои се застарени и не можат да ја исполнат својата функција додека со новиот проект на местото на овие постројки се изградени 18 механички постројки со најмодерна технологија и безбедност на високо ниво. 

Должината на постројките пред проектот беа ограничени само со 7.370 метри, додека во рамките на проектот беше зголемена за 3 пати и сега изнесува дури 21.300 метри.Слични вести