Турски фестивал во Њујорк

Турскиот институт за напредок со седиште во Вашингтон пред 24 април кога се интензивираат дискусиите околу ерменските тврдења во врска со настаните од 1915 година организира Турски фестивал во Њујорк

475439
Турски фестивал во Њујорк

Турски фестивал во Њујорк...

Турскиот институт за напредок со седиште во главниот град на САД, Вашингтон пред 24 април кога се интензивираат дискусиите околу ерменските тврдења во врска со настаните од 1915 година организира Турски фестивал во Њујорк.

Групата составена од 150 лица од кои мнозинството го сочинуваа американски танчери и танчерки на манифестацијата одржана во рамките на 101-вата годишнина на настаните од 1915 година приредија концерт и тоа најпрвин под светски познатиот мост Бруклин во Њујорк, а потоа и во Боулинг Грин Парк на улицата Вол Стрит.

Танчерите и танчерките облечени во костими со полумесечина и ѕвезда и со натписи „Вистина=Мир“ приредија кореографија која што траеше приближно еден час.

Потоа им беше оддадена почит со едноминутно молчење на загинатите во терористичките напади во Турција.

Во рамките на втората организација на Турскиот институт за напредок со седиште во Вашингтон​ беа изнајмени авиони напишаа пораки на небото над островот Менхетн со кои се сузбиваат ерменските тврдења во врска со настаните од 1915 година.Слични вести