Ќунефето од Антакја се подготвува да стане трговска марка во Европа

Ќунефето кое пред приближно 4 години се стекна со право да добие документ (лиценца) за географска ознака сега води активности за регистрирање како трговска марка во Европа

469118
Ќунефето од Антакја се подготвува да стане трговска марка во Европа

Турскиот специјалитет ќунефе од Антакја кој е прв сладок десерт од сирење во светот на пат кон Европа...

Ќунефето кое пред приближно 4 години се стекна со право да добие документ (лиценца) за географска ознака сега води активности за регистрирање како трговска марка во Европа.

Ќунефето од Антакја кое се подготвува со специјално несолено сирење кое што се поставува меѓу кадаифот, потоа се пржи со путер и одозгоре се прелива со шербет со што се претвара во уникатен и извонреден вкус.

Сега овој турски специјалитет се подготвува да биде регистриран како трговска марка на ЕУ.

Ќунефето се вбројува меѓу најзначајните слатки десерти на Османлиската кујна, познато е како прв сладок десерт од сирење во светот и стотици години е во услуга на турскиот вкус.

Ќунефето кое се подготвува од кадаиф, путер, специјално несолено сирење и шербет и покрај изминати стотици години со оној негов уникатен и изнонреден вкус пристигнало до денеска ​и секогаш се наоѓа на прво место на списокот на слатките десерти кои што сакаат да ги вкусат домашните и странските посетители кои доаѓаат и го посетуваат градот Антакја.Слични вести