Величествен концерт во Азербејџан-Баку

Величествен концерт во Баку по повод 100-годишнината од битките на Чанаккале и 80-от роденден на познатиот азербејџански уметник и композитор Васиф Адиѓузелов

361304
Величествен концерт во Азербејџан-Баку

Азербејџанскиот државен симфониски оркестар заедно и со уметниците на Турскиот државен балет и опера приреди концерт во главниот град на Азербејџан Баку.

Концертот беше приреден по повод 100-годишнината од битките на Чанаккале и 80-от роденден на познатиот азербејџански уметник и композитор Васиф Адиѓузелов.

Уметниците го интерпретираа делото на Васиф Адиѓузелов  по име „Ораториумот Чанаккале - 1915“.

На концертот кој наиде на голема заинтересираност освен азербејџанскиот министер за култура и туризам Ебулфез Карајев и амбасадорот на турција во Баку Алпер Џошкун учествуваа и турски и азербејџански граѓани.


Тагови:

Слични вести