Светлана Алексиевич добитник на Нобеловата награда за литература

Алексиевич беше номинирана за наградата за полифонично пишување, споменик на страдањата и храброста на нашето време

351548
Светлана Алексиевич добитник на Нобеловата награда за литература

Шведската кралска академија соопшти дека Алексиевиќ беше номинирана за наградата за полифонично пишување, споменик на страдањата и храброста на нашето време.

Меѓу најпознатите дела на 67 годишната Белорускиња Светлана Алекесиевич се вбројуваат „Неженското лице на војната“, „Цинк деца“ и „Гласови од Чернобил: Вербалната историја на една нуклеарна катастрофа“.

Алексејевиќ има 21 сценарио и 3 театарски претстави и натаму продолжува со пишувањето на книгата „The Wonderful Deer of the Eternal Hunt“.


Тагови:

Слични вести