Пештерата Јерќупе кај Мугла, природен ладилник

Пештерата Јерќупе која се наоѓа на висорамнината Бешпинар во населеното место Каваклидере кај градот Мугла годишно е посетувана од страна на 10 илјади лица

322926
Пештерата Јерќупе кај Мугла, природен ладилник

Пештерата Јерќупе која е со карактеристика на природен фрижидер или ладилник буди голема заинтересираност кај посетителите.

Пештерата Јерќупе се наоѓа на висорамнината Бешпинар во населеното место Каваклидере кај градот Мугла и поради тоа што во летните месеци температурата опаѓа на дури 5 степени потсеќа на природен фрижидер или ладилник.

Во областа опколена со стотици годишни борови шуми и јаворови дрвја има и места за пикник и викендички на висорамнините.

Посетителите кои доаѓаат во одредени периоди од годината пешачат низ шумата, ноќеваат во викендичките на висорамнините и доживуваат едно поинакво задоволство.

Пештерата Јерќупе им обезбедува на посетителите да доживеат една поразлична атмосфера и со сталактитите и сталагмитите.

Пештерата во должина од 110 метри годишно е посетувана од страна на 10 илјади лица.

Во близина на пештерата има и реки и мали езерца.


Тагови:

Слични вести