Помина еден век од Победата на Чанаккале

Духот на светата и голема победа живее во Мавзолејот во Анкара

248735
Помина еден век од Победата на Чанаккале

Војниците кои го напишаа епот во 1915 година се спомнуваат под мотото „стражариме во знак на сеќавање на сите оние кои што не се вратија“.

Денес Мавзолејот на Ататурк ќе биде отворен 24 часа и во чест на паднатите борци по говорите на учесниците на комеморацијата ќе се одржи рецитал.

На полноќ ќе се пуштат во воздух светилници за среќа за загинатите војници.

Небото ќе се осветли со духовите на загинатите војници.

Во 4 наутро на посетителите, во знак на оживување на духот на Чанаккале ќе им се подели супа од пченица и парче леб.


Тагови:

Слични вести