Министерот Донмез: Од извозот бор и производи од бор заработивме над 1 милијарда долари

Министерот за енергија и природни ресурси Фатих Донмез рече: „Продадовме вкупно 2,6 милиони тони производи од бор од кои 2,5 милиони тони беа извезени. Од тоа реализиравме продажба од над една милијарда долари и соборивме рекорд“

1753619
Министерот Донмез: Од извозот бор и производи од бор заработивме над 1 милијарда долари

Министерот за енергија и природни ресурси Фатих Донмез на работилницата за бор што се одржа во Генералната дирекција на „Ети Маден“ во Анкара привлече внимание дека Турција е лидер на светскиот пазар на бор.

Донмез рече: „Продадовме вкупно 2,6 милиони тони производи од бор од кои 2,5 милиони тони беа извезени. Од тоа реализиравме продажба од над една милијарда долари и соборивме рекорд.“

„И покрај епидемиските услови во 2021 година, соборивме рекорд во производството, извозот и продажбата на бор. Продадовме вкупно 2,6 милиони тони производи од бор од кои 2,5 милиони тони беа извезени. Од тоа реализиравме продажба од над една милијарда долари и соборивме рекорд. Денес располагаме со 62 отсто од пазарот на бор.“Слични вести