Честитка од министерот Варанк до АСЕЛСАН за произведениот домашен уред за контрола со Х-зраци

Министерот за индустрија и технологија Мустафа Варанк на Твитер напиша: „Сите увезени Х-реј уреди (за рендгенска контрола) од кои имаме дефицит во тековната сметка од милиони долари, сега се произведуваат дома (во нашата земја). Честитки АСЕЛСАН.“

1753100
Честитка од министерот Варанк до АСЕЛСАН за произведениот домашен уред за контрола со Х-зраци

Министерот за индустрија и технологија Мустафа Варанк истакна дека увезените уреди за контрола со Х-зраци (Х-реј или X-ray) кои стануваат причина за дефицит во тековната сметка во вредност од милиони долари, веќе ќе се произведуваат дома од страна на Воената електронска индустрија (АСЕЛСАН или ASELSAN).

Министерот Мустафа Варанк во споделената објава преку социјалната мрежа Твитер напиша: „Уште една приказна за успех на патот на Националниот технолошки потег. Сите увезени Х-реј уреди (за рендгенска контрола) за кои имаме дефицит во тековната сметка од милиони долари, сега се произведуваат дома (во нашата земја). Честитки АСЕЛСАН.“Слични вести