Турција во ноември оствари извоз на суво овошје и зеленчук во вредност од 367,9 милиони долари

Претседателот на Унијата на извозниците на свежо овошје и зеленчук на средоземноморската област Неждат Син истакна дека Турција во месец ноември годинава оствари извоз на суво овошје и зеленчук во вредност од 367 милиони 940 илјади долари

1747531
Турција во ноември оствари извоз на суво овошје и зеленчук во вредност од 367,9 милиони долари

Турција во месец ноември годинава оствари извоз на суво овошје и зеленчук во вредност од 367 милиони 940 илјади долари

Претседателот на Унијата на извозниците на свежо овошје и зеленчук на средоземноморската област Неждат Син изјави дека Европската унија (ЕУ), Комонвелтот на независни држави и земјите од Блискиот Исток се главните пазари на Турција во извозот на свежо овошје и зеленчук.

Велејќи дека студиите за достигнување до нови пазари дадоа позитивни резултати, Син рече: „Како сектор, во ноември на меѓународниот пазар направивме проценка на 713.558 тони производи. Со извоз на нашата земја и обезбедивме заработка на 367 милиони 940 илјади долари девизи.“

Син информира дека меѓу земјите во кои е остварен најголем извоз во ноември на прво место се наоѓа Русија со 137,6 милиони долари, на второ место Украина со 39,5 милиони долари, а на трето место Ирак со 31 милион долари. 

Осврнувајќи се на групите производи што се извезуваат, Син рече: „На чело на производите коишто ги извезовме најмногу во месец ноември се наоѓаат мандарините со 116,5 милиони долари. На второ место се лимоните со 34,5 милиони долари, а на трето место грозјето со 31,9 милиони долари. Производи чиј обем на извоз го зголемивме најмногу во овој период се морковите, ротквичките, костените, јаболката, тиквичките и крушите.“Слични вести