Пандемијата на Ковид-19 го погоди туризмот: Турција една од најмалку погодените земји

Во третиот квартал од оваа година (јули-август-септември), земјите како Хрватска Мексико и Турција беа неброени меѓу туристичките дестинации кои беа најмалку погодени од епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19)

1740725
Пандемијата на Ковид-19 го погоди туризмот: Турција една од најмалку погодените земји

Во период кога епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) во тековната 2021 година го погоди уште еднаш туристичкиот сектор во светот, Турција е една од најмалку погодените земји од оваа криза.

Според податоците за 2021 година споделени од страна на Светската туристичка организација на Обединетите нации (СТООН или UNWTO) со седиште во Мадрид, главниот град на Шпанија; заклучно со крајот на годината бројот на меѓународни патници се очекува да изнесува 375 милиони, така што кога ќе се направи споредба со 2019 година оваа бројка е помала за 75 отсто.

Во споредба со Азија и Пацификот, Африка и Блискиот Исток, падот во бројот на туристите во Европа и Соединетите Американски Држави (САД) е подложен на помала штета.

Во третиот квартал од оваа година (јули-август-септември), земјите како Хрватска Мексико и Турција беа неброени меѓу туристичките дестинации кои беа најмалку погодени од епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19).Слични вести