Турција од извозот на чај оствари заработка од 14 милиони 435 илјади 902 долари

Зголемувањето на различноста на турскиот чај, кој се извезува на пазарите со значителни групи на потрошувачи како што се САД, Руската Федерација, Канада, Народна Република Кина и Јапонија, покажува дека извозот во иднина ќе достигне повисоки бројки

1731521
Турција од извозот на чај оствари заработка од 14 милиони 435 илјади 902 долари

 

Турција од извозот на чај во 115 земји во 10-месечниот период од годинава оствари заработка од 14 милиони 435 илјади 902 долари.

Заменик-претседателот на Асоцијацијата на извозници на Источното Црно Море (ДКИБ) и претседател на Комитетот за специјализација на индустријата за чај, Шабан Тургут, во својата писмена изјава наведува дека во наведениот период бил остварен извезод од 3.883 тони чај.

Изразувајќи дека од извозот на чај се остварени приходи од 14 милиони 435 илјади 902 долари, Тургут наведе дека европските земји се на прво место во извозот, како и претходните години.

Тургут изјави дека зголемувањето на различноста на турскиот чај во земјата, кој се извезува на пазарите со значителни групи на потрошувачи како што се САД, Руската Федерација, Канада, Народна Република Кина и Јапонија, покажува дека извозот во иднина ќе достигне повисоки бројки.

Истакнувајќи дека секоја година извозот на црн и зелен чај се зголемува и успеале да се остварат извоз во 115 земји, Тургут рече:

„Туристите кои ја посетуваат нашата земја уживаат во турскиот чај што го консумираат, што дава значителен придонес во нашиот извоз. Во наредниот период извозот на турски чај ќе достигне многу повисоки бројки со производство на иновативни производи од турски чај и развој на производи погодни за потрошувачки навики на секоја земја“.Слични вести