Извозот на суво овошје на Турција за 9 месеци се зголеми на 1 милијарда 30 милиони долари

Според објавеното соопштение од Униите на извозниците од Егејската област, Турција извозот на суво овошје во периодот јануари-септември 2021 година со раст од 11 отсто од 927 милиони го зголеми на 1 милијарда 30 милиони долари

1727064
Извозот на суво овошје на Турција за 9 месеци се зголеми на 1 милијарда 30 милиони долари

Извозот на суво овошје на Турција за 9 месеци оваа година, во споредба со истиот период минатата година со остварен раст од 11 отсто се зголеми на 1 милијарда 30 милиони долари.

Според објавеното соопштение од Униите на извозниците од Егејската област, Турција извозот на суво овошје во периодот јануари-септември 2021 година со раст од 11 отсто од 927 милиони го зголеми на 1 милијарда 30 милиони долари.

На количинска база пак, извозот наТурција на суво овошје од 327.000 тони се зголеми на 332.000 тони.

Турскиот сектор на суво овошје во 2020 година оствари извоз во износ од 1,4 милијарди долари, додека на крајот на тековната 2021 година има за цел за прв пат во својата историја да ја надмине бројката од 1,5 милијарди долари.Слични вести