ММФ прогнозата за раст на Турција за 2021 од 5,8 отсто ја покачи на 9 отсто

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) прогнозата за раст на турската економија за 2021 година од 5,8 отсто е зголемена на 9 отсто, а очекувањето за раст за 2022 година е одржена стабилно на 3,3 отсто

1718626
ММФ прогнозата за раст на Турција за 2021 од 5,8 отсто ја покачи на 9 отсто

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) прогнозата за раст на економијата на Турција за 2021 година ја покачи на 9 отсто.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), бројот за октомври 2021 година на својот извештај за светската економска перспектива  го објави под насловот „Опоравување за време на епидемијата: Здравствени проблеми, намалување на понудата и притисок на цените“.

Според извештајот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), прогнозата за раст на турската економија за 2021 година од 5,8 отсто е зголемена на 9 отсто, а очекувањето за раст за 2022 година е одржена стабилно на 3,3 отсто.

Просечната инфлациона стапка во Турција се предвидува дека во 2021 година ќе изнесува 17 отсто и во 2022 година на ниво од 15,4 отсто.

Во извештајот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), во врска со процентот на невработеност во Турција се предвидува дека во 2021 година ќе изнесува 12,2 отсто, а во 2022 година ќе се намали на 11 отсто.Слични вести