Тојота мотор ќе затвори 27 производни линии во Јапонија

Производствени капацитети во јужноазиските земји, вклучително Тајланд и Виетнам, имале недостаток на резервни делови поради новиот тип епидемија на коронавирус (Ковид-19)

1694539
Тојота мотор ќе затвори 27 производни линии во Јапонија

 

Тојота мотор, поради проблеми со снабдувањето со чипови, следниот месец на период од 3 недели ќе затвори 27 производни линии во Јапонија.

По зголемената побарувачка за чипови на производители за паметни телефони и опрема за 5G мрежа, проблемите со производството и снабдувањето продолжуваат на глобално ниво.

Според соопштението на Тојота, компанијата привремено ќе суспендира 27 производни линии во 14 фабрики во земјата поради проблемот со снабдувањето со чипови.

Јапонската компанија објави дека оваа практика ќе резултира со 40 отсто намалување на претходно објавените месечни стапки на производство.

Тринеделната суспензија ќе влијае на моделите Yaris compact, Prius hybrid и RAV4.

Од друга страна, компанијата објави дека нејзините производствени капацитети во јужноазиските земји, вклучително Тајланд и Виетнам, имале недостаток на резервни делови поради новиот тип епидемија на коронавирус (Ковид-19).Слични вести