52 отсто од инсталираната моќност на Турција се состои од обновливи извори на енергија

Емисијата на стакленички гасови е реализирана дури и под досегашните обврски

1678997
52 отсто од инсталираната моќност на Турција  се состои од обновливи извори на енергија

Министерот за животна средина и урбанизација Мурат Курум изјави дека 52 отсто од инсталираната моќност во енергијата на Турција се состои од обновливи извори на енергија и дека гледано од тој аспект, земјата е 5-та по големина во Европа и 12-та во светот.

Мурат Курум, во историската палата Палацо Реал, во Неапол, Италија, каде што се одржа „Средбата на министрите за животна средина, клима и енергија на Г20“, се состана со преговарачот за климатизација на Соединетите Американски Држави (САД) Џон Кери.

Министерот Курум рече дека на состанокот го подготвиле Акцискиот план за климатски промени за Турција, го спроведоа акцискиот план од 14 точки и го зголемија бројот на заштитени подрачја и зелени површини.

Наведувајќи дека Турција има обврски за намалување на стакленички гасови, Курум изјави дека емисијата на стакленички гасови е реализирана дури и под досегашните обврски.

Нагласувајќи дека ефикасно го спроведуваат Проектот за нула отпад, кој се спроведува под покровителство на сопругата на претседателот Реџеп Тајип Ердоган, госпоѓа Емине Ердоган, Курум рече дека 52 отсто од инсталираната моќност на енергијата во Турција се состои од обновливи извори на енергија и дека земјата е 5-та во Европа, 12-та по големина земја во светот.

Кери истакна дека сметаат дека целта од 1,5 степени според Парискиот договор сега треба да биде исполнета, дека не можат да сторат се што беше ветено во Париз, дека дури и да го стореа тоа, температурата на планетата сепак ќе се зголемеше за 2,5 до 3 степени, поради што се заканува опасност од зголемување на температурата до 4 степени.

Кери изјави дека отстранувањето на лошите последици од климатската криза е одговорност на целиот свет.

„Многу е важно Г20 да излезе со силна декларација“ рече Кери.

Кери изрази сочувство до Турција за оние кои ги загубија своите животи во поплавите во Ризе.Слични вести