Во 30 земји во светот зголемена побарувачката за турскиот лосос

Во објектот за преработка на риба се произведуваат рибини филети, полнети, свежи и замрзнати риби кои се извезуваат во странство

1669186
Во 30 земји во светот зголемена побарувачката за турскиот лосос

 

Турскиот лосос и пастрмка, кои се одгледуваат на реката Еуфрат во областа Кебан во Елазиг, кој е на прво место по производство на пастрмка во Турција, се барани со нивниот вкус во 30 земји во кои се извезуваат.

Објектот во кој се произведува пастрмката во современите рибници на Еуфрат во областа Кебан, секоја година преработува просечно 10 илјади тони пастрмка и лосос. Во објектот за преработка на риба се произведуваат рибини филети, полнети, свежи и замрзнати риби кои се извезуваат во странство.

Фирмата која во првите 6 месеци од оваа година оствари производство на 10 илјади тони пастрмка и лосос, извезе 3 илјади тони преработен турски лосос и 2 илјади тони пастрмка во земји како САД, Јапонија, Канада и Виетнам и особено во европски земји и Русија.Слични вести