Светската програма за храна предупреди на глад

41 милион луѓе буквално се наоѓаат на прагот на глад

1663048
Светската програма за храна предупреди на глад

 

Извршниот директор на Светската програма за храна (ВФП) на Обединетите нации (ОН) Дејвид Бисли рече дека 41 милион луѓе ширум светот кои се без пристап до хуманитарна помош, се изложени на ризик од глад.

Бисли, во својата проценка пред Управниот одбор на ВФП, рече дека во 4 земји има услови слични на оскудност и глад и дека 41 милиони луѓе ширум светот може да страдаат од глад.

Во меѓувреме, 41 милион луѓе буквално се наоѓаат на прагот на глад. Ако ги погледнете бројките, тоа е само трагично, ова се вистински луѓе со вистински имиња. Јас сум крајно загрижен“.

Податоците на ВФП за 2020 година открија дека скоро 41 милиони луѓе во 43 земји се на работ на глад.

Овие податоци покажаа дека додека конфликтот, климатските промени и економските проблеми го зголемуваат гладот, тие вршат притисок врз основните цени на храната.

Податоците на WFP открија дека зголемувањето на цените на храната, исто така, предизвика несигурност на храната во Либан, Нигерија, Судан, Венецуела и Зимбабве.

ВФП има за цел да оствари пристап до 139 милиони луѓе кои оваа година ќе бидат изложени на ризик од глад.

584 илјади луѓе во Етиопија, Мадагаскар, Јужен Судан и Јемен, веќе живеат во услови слични на глад. Податоците на ВФП покажуваат и дека состојбата во Нигерија и Буркина Фасо е загрижувачка.Слични вести